Saffransbullar med vanilj och smörfyllning

Kommentera
(null)

Du behöver:

150 gram smör
5 dl mjölk
50 gram jäst
1 gram saffran
125 gram lätt kesella
1 1/2 dl socker
1 ägg
1 tsk salt
1 kg vetemjöl

Fyllning
125 gram smör
1 dl socker
2 tsk vaniljsocker

Pensla med ett uppvispat ägg och lite pärlsocker

Gör så här:
Smula jästen i en skål, smält smöret i en kastrull, häll cirka 2 msk av det smälta smöret i en skål och ställ åt sidan. Häll mjölken i det smälta smöret och värm till 37 grader. Blanda saffran med smöret i skålen. Häll degspadet över jästen och rör tills det har lösts upp, blanda sedan i kesella, socker, ägg salt, saffranblandningen och mjölet. Arbeta degen tills den släpper runt kanterna, låt jäsa i 50 minuter. Rör ihop ingredienserna till fyllningen och ställ åt sidan.

Dela degen i 40 lika stora delar, rulla varje bit och lägg sedan bitarna på en plåt, gör en grop i varje i mitten på varje bit och fyll med smörkrämen. Knip ihop kanterna och låt jäsa i 30 minuter. Pensla bullarna med det uppvispade ägget och strö över lite pärlsocker. Grädda sedan bullarna i mitten av ugnen på 200 grader i 7-10 minuter.